המהפכה החינוכית של עמותת פתיל תכלת
ממציאות מדומה שממחישה צוללנים שצדים חלזונות, ועד ממצאים ארכיאולוגים והיסטוריים שקמים לתחייה - מרכז המבקרים החינוכי החדש של פתיל תכלת יביא את הבשורה החינוכית לכל הקהילות והמגזרים בארץ

מרכז המבקרים של 'פתיל תכלת' – העמותה שחוגגת כבר שלושה עשורים – בדרך להגיע עד אליכם ממש ולהפיץ את הבשורה שיש בחשיבות של מצוות התכלת.
לקראת קמפיין התרומות של העמותה לבניית מרכז מבקרים חדש ונייד, שוחחנו עם ברוך סטרמן (58), מנכ"ל עמותת פתיל תכלת על איך במקום אחד תוכלו למצוא חרדים, דתיים וחילונים שמפיחים רוח חיים בסוגיות תלמודיות והלכתיות.
"במשך השנים התמקדנו בעיקר בייצור פתילי תכלת מהחילזון ארגמון קהה קוצים כדי להנגיש את התכלת לקהל הרחב", אומר סטרמן ומוסיף "אנחנו ממשיכים לשפר את תהליכי הייצור שלנו במענה לביקוש הגובר לתכלת, תוך ניסיון לשמור על מחיר הפתילים נמוך ככל האפשר. אבל מטרה חשובה לא פחות מבחינתנו היא החינוך".
מרחיבים את מפעל התכלת | מרכז מבקרים נייד לכל הקהילות והמגזרים בארץ ובעולם | לתרומה לחצו כאן >>

פעילות חינוכית למשפחה. צילום: פתיל תכלת




"למרות שאנשים רבים החלו ללכת עם תכלת בשנים האחרונות, הרוב המכריע של היהודים עדיין לא עושה זאת, והסיבה העיקרית לכך היא שהם פשוט לא יודעים מספיק על התכלת; חלק בכלל לא יודעים שהתכלת התגלתה מחדש ואחרים יודעים שהיא התגלה, אבל חושבים שהיא לא התקבלה ברצינות על ידי הקהילה ההלכתית, ואת זה אנחנו רוצים לשנות".
"יש לנו אתר עם כמות עצומה של מידע בנושא התכלת והוצאנו גם ספרים ופרסומים אחרים, כולל חוברת שליוותה את לימוד פרק התכלת במסכת מנחות של הדף היומי, אבל מכל התכניות שלנו היעילה ביותר היא דווקא הביקור במפעל שלנו והסיור החינוכי שאנחנו מציעים למבקרים. כל מי שעובר במפעל יוצא עם הערכה מחודשת למצווה המדהימה של התכלת".
סבסוד לחיילים ובני ישיבות
סטרמן מדגיש כי לא כולם בוחרים ללבוש תכלת אחרי הביקור, "אבל הסיפור של אובדן התכלת והגילוי המחודש שלה מעוררים השראה בכל מבקר. הקמפיין החדש שלנו נועד לגייס כספים להרחבת המרכז החינוכי שלנו, כולל בניית גרסה ניידת שלו שתגיע לקהילות ברחבי הארץ וארה"ב. הכספים שייאספו ישמשו גם לתמיכה בתוכנית הסבסוד שלנו לחיילים ובני ישיבות, וכן בשיעורים, הרצאות ופרסומים".
על מרכז המבקרים במפעל הממוקם בכפר אדומים והקמפיין למרכז המבקרים החדש, אומר סטרמן כי ישנם סיורים מודרכים בחול המועד ובימי הקיץ, אליהם מגיעים הן משפחות שמחפשות אחר חוויה אטרקטיבית ומעניינת, והן כאלו המבקשות חוויה תורנית וחינוכית:"כל מי שרוצה להגיע לאיזושהי חוויה חינוכית תורנית, ארץ-ישראלית מכל הקשת הישראלית: חילונים, דתיים חרדים. אנחנו רוצים לעשות פעילות חינוכית לא כדי להרוויח מזה, כי בסוף אנחנו עמותה ללא מטרות רווח, אלא כדי להפיץ את ההבנה של מצוות התכלת. הקמפיין שאנחנו עושים לגיוס כספים מטרתו לבנות מרכז מבקרים חינוכי נייד כדי להגיע לכל הקהילות בישראל ובארה"ב".
אבל בסופו של דבר, הרי לא כל הפוסקים מסכימים עם התכלת של ימינו?
"אנחנו לא אומרים שמבחינה הלכתית חייבים ללכת עם תכלת, אבל אנחנו הופכים אותה לזמינה למי שבוחר ללכת איתה ולהטיל אותה בציציותיו. יש רבנים גדולים שמדגישים שאין חובה ללבוש תכלת בימינו, ויש אפילו כאלה שחושבים שאסור ללכת עם תכלת, אבל יש גם מאות רבות אם לא אלפי רבנים וגדולים בתורה שמטילים תכלת בציציות שלהם ומאמינים שצריך ללכת עם תכלת כיום"."המעניין הוא שהתמיכה בתכלת חוצה קווים וניתן למצוא תומכים כמעט בכל מגזר. בין אם זה הרב דב ליאור, הרב נחום רבינוביץ, הרב יהושע שפירא, הרב יעקב מדן, הרב צפניה דרורי, הרב יוסף צבי רימון במגזר הדתי-לאומי, הרב זלמן נחמיה גולדברג, הרב משה מרדכי קרפ במגזר החרדי, הרב מאיר מזוז והרב יעקב יוסף ז"ל במגזר הספרדי, הרב אברהם טוורסקי שהוא אישיות חסידית גדולה והרב בן ציון הלברשטאם שהוא ראש כולל של חסידי בובוב, הרב ישראל בלסקי ז"ל והרב צבי הירש וויינרב בעולם הישיבות האמריקאי, הרב הרשל שכטר והרב דוד טנדלר באורתודוקסים המודרניים".
"כל אלה הם פוסקים מהשורה הראשונה שמתייחסים ברצינות לתכלת, אני יודע שרבים מהם בילו חודשים אם לא שנים בחקר הנושא לפני שהחליטו להטיל תכלת בציציות שלהם וללכת איתה".
מרחיבים את מפעל התכלת | מרכז מבקרים נייד לכל הקהילות והמגזרים בארץ ובעולם | לתרומה לחצו כאן >>
צילום: פתיל תכלת





"נכנסתי לסיפור של התכלת די במקרה", מספר סטרמן לסרוגים, "שכן הרב אליהו טבגר, הראשון שהפיק פתילי תכלת אחרי למעלה מ-1300 שנה, חיפש צוללנים שיעזרו לו לתפוס את החלזונות. אני, יואל גוברמן וד"ר ארי גרינשפן הצענו את עזרתנו וככה הפכנו מעורבים בנושא ובהמשך הקמנו את עמותת פתיל תכלת. אחרי שסיימתי את הדוקטורט באוניברסיטה העברית, לקחתי לי שנתיים כדי לעבוד בעיקר על התאמה של טכניקות ייצור מודרניות לייצור המוני של פתילי תכלת לפי הדרישות ההלכתיות".
"באותם הימים עבדנו בצריף שהיה קשור לישיבה של הרב שבתאי רפפורט – הוא היה אחד הרבנים הראשונים שקיבלו את התכלת שלנו. אחר כך הלכתי לעבוד בהיי-טק והמושכות הועברו לידיים של יואל שניהל את הייצור במפעל שהקמנו בכפר אדומים, אבל לאורך כל הקריירה שלי בהיי-טק תמיד הייתי מעורב ועבדתי חלקית גם עם התכלת. אני ואשתי הוצאנו ספר על סיפורה של התכלת שזכה בתואר 'ספר השנה' על ידי הג'וייש ג'ורנל תורגם לעברית תחת השם 'לטעום מהשמיים'"."לפני כשנתיים הבנתי שמה שבאמת חשוב בחיי והדבר שבזכותו יזכרו אותי הם לא ההישגים הטכנולוגיים שלי אלא התכלת, ועזבתי את תחום ההיי-טק כדי לעבוד עם התכלת במשרה מלאה תוך התמקדות בעיקר בחינוך".
על התרומה מניסיונו בתחום ההיי-טק והטכנולוגיה ומיזם מציאות מדומה במרכז המבקרים, מספר סטרמן: "פרויקט אחד שעבדנו עליו היה של חווית מציאות מדומה שבה אנשים מרכיבים משקפי VR ויורדים אל מתחת למים כדי לחוות כיצד היו צדים את החלזונות, כשהמטרה היא ללמד עקרונות מהגמרא הנוגעים לחילזון כמו 'גופו דומה לים' או כיצד איסור צידה בשבת מתבטא בתחום לכידת החלזונות. בסופו של דבר המבקרים נכנסים לעולם תת-מימי שבו יש להם שתי דקות למצוא כמה שיותר חלזונות".
"כשהתחלנו את הפרויקט נפגשתי עם כמה מפתחים שלא הבינו כיצד לתכנת זאת, אבל בזכות ההבנה שלי בטכנולוגיה יכולתי לשבת איתם ולהציע הצעות רלוונטיות כיצד לעקוף את הבעיות"."בדיעבד, זה הפך לפרויקט מוצלח. אנשים אוהבים את החוויה הזו, ולא רק ילדים. ראיתי רבנים בני 80 נרגשים מכך שתפסו 14 חלזונות!".

מציאות מדומה במרכז המבקרים. צילום: פייסבוק פתיל תכלת
"אני חושב שזו דוגמה נהדרת למה שאנחנו רוצים לעשות עם המרכז החינוכי שלנו", מסכם סטרמן, "ללמד בצורה מהנה תוך ניצול של חזית הטכנולוגיה, והכל כדי לעודד את המבקרים שלנו – סטודנטים, משפחות ותיירים – להפוך את התכלת למשהו שהוא רלוונטי לחיים שלהם. אנחנו מקווים שהדבר יהפוך את ההיסטוריה, התורה והמצוות שלנו למשהו שהוא מושך ומרגש עוד יותר. אני חושב שאחרי שמצוות התכלת הייתה אבודה כל כך הרבה זמן, היא ראויה לתשומת ליבנו ולאהבתנו".
במרכז המבקרים החינוכי תוכלו למצוא מכל הקשת הישראלית, אומר סטרמן, "חרדים שמצד אחד לומדים אולי בפעם הראשונה כימיה, וחילונית שבפעם הראשונה שומעת על חסידות ראדזין. לדעתי זה דבר דרוש – לפתוח את הלב, ונושא התכלת מתאים לכך. לכן אנחנו מרגישים שזה דבר שמאוד ראוי שיגיע לכמה שיותר עיניים ואוזניים".עמותת פתיל תכלת יוצאת לקמפיין גיוס המונים למען מרכז המבקרים החינוכי החדש והנייד כדי להביא את בשורת התכלת, החינוך והחוויות הערכיות והתורניות לכל הקהילות ולכל המגזרים בארץ ובחו"ל.

חיפוש חלזונות בים התיכון. צילום: פתיל תכלת